9D: 4. De Leider

Wat vooraf ging

De leider was in de prehistorie dus de sterkste en bij uitbreiding, de verstandigste, als hij werd bijgestaan door zijn sjamaan of omdat hij kon bogen op de meeste ervaring, omdat hij, omwille van het feit dat hij de sterkste was, statistisch het minst snel dood ging.

Fysiek sterk zijn is een eigenschap die in een samenleving, die bulkt van de technologisch vondsten, niet echt meer relevant is. En toch… velen onder ons zijn nog te verleiden om als leider diegene te kiezen die er het meest fit uit ziet. We mogen dan wel lachen als we Vladimir Poetin in zijn blote bast zien rijden op een paard door de Russische steppe, het legt Poetin geen windeieren bij de brede bevolkingslagen. Niettemin denk ik dat in België, laat staat in Zingem, met een paard halfnaakt door het dorp rijden wellicht weinig invloed hebben op je kansen om burgemeester te worden.

Inzichten en kennis ontwikkelen we vandaag op basis van de ervaring van anderen. We studeren de kennis van wie voor ons kwam en bouwen daarop verder. Het is de essentie van de moderne wetenschap. Je hoeft dus vandaag geen gezegende leeftijd meer te bereiken om voldoende kennis en inzichten te verwerven. Hoewel ervaring uiteraard niet kan worden weggecijferd met rapporten en studies, kom je met een goede opleiding al een heel eind om de vaardigheden te verwerven om vraagstukken uit de samenleving met juiste benadering te kunnen behandelen.

Become a patron at Patreon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *