Ankerpunten

Zoals iedereen word ik door vele andere bronnen geïnspireerd en leer ik van wat anderen aan inzichten ontwikkelden. Schrijvers, dichters, wetenschappers, filosofen, ondernemers, ik had het geluk veel boeiende mensen te mogen ontmoeten en lezen.

Ik stel vast dat ik steevast naar vier figuren terug grijp bij twijfel, troost, verontwaardiging, of gewoon, ook een beetje uit idolatrie. Ze vormen ook mijn virtuele jury bij het schrijven van de verhalen.

  • Willem Vermandere: ik leerde zijn platen kennen op mijn zevende en blijf genspireerd door zijn muziek en tekst. En als ik dan als toemaatje ook nog eens nieuwe artiesten leer kennen zoals Djivan Gasparyan en zijn duduk, dan is dat een extra bonus. Willem Vermandere sprak ons dochter, toen één jaar, ooit eens aan in zijn dorp. Dat weten wij, maar hij niet.
  • Toon Hermans: Eveneens als kind ontdekte ik Toon Hermans en kon in de middelbare school zijn sketches woordelijk naspelen. Toon Hermans herinnert mij eraan dat je kan schrijven en je opinie formuleren zonder te kwetsen. Ik ontdekte veel later dat er bijzondere parallellen te vinden zijn tussen de gedachten van Toon Hermans en Ulrich Libbrecht (zie onder). Ik zat ooit aan het ontbijt in de Hoefslag in Zeist naast hem en durfde hem niet aan te spreken.
  • Ulrich Libbrecht: Op latere leeftijd werd ik geïntroduceerd tot het werk van de Vlaamse comparatief filosoof Ulrich Libbrecht. Ik volgde zijn lessen in zijn School voor Comparatieve Filosofie Antwerpen (SCFA) en was danig onder de indruk van zijn werk dat ik zijn inzichten ging gebruiken in mijn managementadvies. Ik schreef er uiteindelijk een boek over, de Kikker en de Oceaan. Nog later leerder ik de filosoof persoonlijk kennen en mocht ik meebouwen aan het Libbrechtgenootschap.
  • Charles Handy: Aangewezen in een boekenwinkeltje in de luchthaven van Heathrow door een collega, die ik aldus eeuwig dankbaar ben. Charles Handy noemt zichzelf sociaal filosoof. Zijn actieterrein is de ondernemerswereld, de wijze waarop we ze organiseren en wat dit met mensen doet. Ik las de Empty Raincoat en daarna al de rest. Zijn boek met memoires, “Myself and others important matters”, ligt altijd klaar en heb ik steeds bij me in op mijn eReader. Handy heeft geen eigen website, zijn vrouw (Elizabeth, Liz, Handy wel). Je vindt boeiende video’s van Charles Handy op Youtube.

Bij het maken van dit lijstje stel ik vast dat er geen vrouwen tussen staan, maar hier in het gezin heb ik een echte vrouwelijke jury die mij wonderlijk helpt om het kaf van het koren in mijn schrijfsels te scheiden.